söndag 14 mars 2021

Ochazuke på Ernst

Bildkollage bestående av fyra bilder. Den första är en skål med den färdiglagade rätten ochazuke. Den andra är en bild där rätten förbereds utomhus. Den tredje är kokt ris i en kastrull. Den fjärde visar råvarorna i sina förpackningar.

 Nej, var lugn nu jag har inte kokat Ernst Kirchsteiger. Inte för att jag inte vågar då han ser rätt beskedlig ut utan jag tänker mest på hur uselt mitt nästa liv skulle bli med de karma-poäng det skulle generera. När jag skriver att jag ska göra ochazuke på Ernst menar jag att jag ska göra ochazuke på hans jul-te. Jag köpte en burk av hans julte på jobbet några veckor innan jul och har en del kvar som jag gått och funderat på att göra något roligt och annorlunda av.

Helgen blev det tillfälle då planen skulle skridas till verket och jag började redan i går, lördags, men det visade sig inte så lätt att koka ris på ett litet gaskök på ett blåsigt berg. Antingen stormkokade det och när man vred ner lågan för att få det sjuda så släckte vinden lågan. Det slutade med halvkokt ris som började bränna fast i kastrullen. Teet som jag gjort i ordning innan jag började med riset  blev i alla fall bra så jag fick dricka te och äta blodapelsin medan jag funderade ut plan B. Medan jag fikade och funderade ut plan B kom de första tranorna jag sett för året flygandes. Plan B blev att jag sedan på kvällen kokade riset hemma på spisen (nedre vänstra bilden) för att lägga i plastpåse i kylen för att ta med ut och värma i vattenbad dagen efter.

Så i dag efter lunch vandrade jag åter till samma plats för att prova plan B. På den övre högra bilden ser vi påsen med det kokta riset bredvid burken med Ernst Julte. Jag gjorde följande för att klara mig med endast ett kokkärl och uppnå det fantastiska resultatet som övre vänstra bilden visar.

  1. Spelade shakuhachi i en timme för övning och att arbeta upp aptiten. Är mer fysiskt än vad man kan tro.
  2. Hälla vattnet i termosen i kastrullen och värma vattnet. Tillsätta teet och låta det dra för att sedan hälla det färdiga teet tillbaka i termosen.
  3. Skölja ur kastrullen och koka upp mer vatten. När vattnet kokat upp tog jag av kastrullen och stoppade påsen med ris i den och satte på locket.
  4. När riset värmts upp så lade jag det i skålen och hällde upp det varma teet i skålen med riset och toppade med övriga ingredienser (mer om toppingen längre ner). 
  5. Sista kryddan är att äta denna fantastiska japanska enkla rätten i naturen med effekten av punkt ett kvar i kroppen och sinnet.

Lite om ochazuke


Som ni redan förstått är ochazuke (お茶漬け) en japansk enkel maträtt gjort på kokt ris och Ernst... Oopsan... menade grönt te. Namnet kommer av två sammansatta ord: Ocha (grönt te) och Tsuke (nedsänkt). Som vanligt är japanerna pragmatiska när de döper saker och ting. Rätten brukar inte ätas som huvudmål utan som mellanmål eller nått man äter sent på kvällen eller natten innan man lägger sig. Riset och det gröna teet (om man tillagar det med traditionellt) är milda smaker som ger en skön och bra magkänsla. Det är vad man väljer att ha ovanpå som smaksättare som ger smak och karaktär åt rätten och det kan man välja efter tid och humör. Jag tänker kort gå igenom vad jag hade i min ochazuke i dag

Mitt val av ingredienser


  • Yume Nishiki, modernt is av sorten Yoshihikari odlat i Italien på japanskt vis. Sött, aromatiskt och fluffigt men tillräckligt klibbigt för asiatisk stil av matlagning. Bra basris till det mesta.
  • Ernst Julte. En teblandning bestående av grönt te kryddat med äpple, kanel, kardemumma och kryddnejlika. Tebladen är stora med fin färg och bra kvalitet. Kryddig! Inget att ha i sin "fluffig magkänsla före sova"-ochazuke.
Topping
  • Shiso Ume. Inlagda plommon, mycket smak och sälta något att kanske undvika till natt-ochazuke, annars definitivt något om man vill ha sälta med karaktär. Jag pillade ur kärnorna innan la dem ovanpå riset.
  • Aonorisjögräs. Hackat i påse. Ett sjögräs passande de flesta rätter som extra krydda.
  • Bakauke Senbei. Rostade riskakor med soja smak. Goda med lätt saltsmak, ger lite krispig textur om man smular ner dem och strör ovanpå.
  • Sojasås och wasabi-pasta för lite extra touch up. Var försiktig med wasabi-pastan. 
Varorna förutom Ernst Julte är köpt online från lillajapan.se. Jag rekommenderar att handla där.

Vill du bli proffs på ochazuke rekommenderar jag denna sida på Just One Cookbook.

På återseende!


Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar