söndag 30 maj 2021

Bonchi en handfull veckor

Fotokollage av tre bilder. Den första föreställer en kruka där rötterna vuxit igenom. Den andra är direkt efter omplanteringen och den tredje sex dagar senare.

 I dag är det alltså fem veckor sedan frösådden och det blev den välbehövliga omplanteringen från frökrukorna i måndags. Vädret blev som utlovat med en fin varm kväll som upphävde trenden med två veckor av mer eller mindre massivt regnande. 

Plantorna hade de alla vuxit igenom den inre cellulosakrukan (de stod i dubbla krukor) i varierande grad. Värst såg det ut för den individen som blev avfotograferad och syns i bilden ovan uppe till vänster. Den stackaren blev av med ganska mycket rötter vid omplanteringen vilket gjorde att den såg rejält vissen ut utan att reagera på ljus eller konsumera något av vattnet den fick med omplanteringen. De andra började trivas redan dagen efter omplanteringen. Det gjorde inte så mycket i långa loppet att den hamnade några dygn på efterkälken för när den väl hade läkt sina rötter tog den igen förlorad tid och är nu återigen herre på täppan i storlek, vart fall om man räknar i bladmassa. Livskraftig individ som kommer passa bra som en chili bonsai.

Som synes på bilden överst till höger jämfört med bilden i nederkant har de börjat fylla ut krukorna bra på dessa sex dagar. De två största har utvecklat sitt andra par karaktärsblad och man börjar skymta det som snart ska bli det tredje. Blir snart dags för omplantering igen. Hade det inte varit för att jag är tvungen att ha dem inne tills de är avhärdade och min växtlampan inte täcker så stor yta hade jag satt dem i större krukor. Nu under helgen har jag börjat låta dem stå ute på balkongen över dagarna och snart får de stå utomhus dygnet runt. Så snart är det med välja storlek på krukor inget problem längre. 

Återkommer med en liten uppdatering när de har anpassat sig för sin sommarbostad på balkongen så får vi se vad de har för krukor då.

På återseende! 


Nästa inlägg: En Bonchi-sommar på balkongen

Föregående inlägg: Bonchi en månad.


Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar